Centre d’Estudis de Granollers

Els mestres Celestí Bellera i Rita Gibernau i la renovació pedagògica dels anys 1930

a càrrec de Ricard Bellera

Dijous 6 maig / 19.30 h

Museu de Granollers

Share Button

En els anys 1930, la innovació pedagògica va aterrar amb força al petit poble de Palou, amb els mestres de les escoles nacionals Rita Gibernau i Celestí Bellera. Junts van endegar un projecte pedagògic que es va recolzar en dos elements clau: per una banda la integració i complicitat amb l’entorn rural en el qual estaven immersos i, per una altra, la capacitat per traslladar el seu amor a la pedagogia en l’entorn sociocultural de la Segona República, que, tot i les limitacions dels recursos, era procliu a viure l’ofici de mestre des de la perspectiva de la responsabilitat i de l’originalitat en els mètodes. Aquesta ponència pretén recuperar aquesta experiència educativa d’ambdós mestres, el matrimoni Bellera i Gibernau, un projecte transformador que malauradament es va veure truncat per la brutal irrupció de la dictadura.

Ricard Bellera i Kirchhoff (Berlín, 1965) és llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona. Ha treballat al món editorial i en la televisió, però també com a gestor intercultural i en el món sindical, on ha exercit diferents responsabilitats en l’àmbit català i europeu. En l’actualitat és secretari de Treball i Economia de CCOO de Catalunya i conseller del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC). Net de Celestí Bellera i de Rita Gibernau, fa deu anys va començar a organitzar i digitalitzar el fons personal de Celestí Bellera i Rita Gibernau, que el 12 març 2020 va ser cedit a l’Ajuntament de Granollers, coincidint amb el 80è aniversari de la mort de Celestí Bellera.

En aquest acte es presentarà el número 25 de la revista Ponències del Centre d’Estudis de Granollers. Els socis assistents podran recollir el seu exemplar.

També tindrà lloc el lliurament del 16è Premi Camí Ral de treballs de recerca de batxillerat sobre el Vallès Oriental que atorga el Centre d’Estudis de Granollers.

Degut a les noves mesures de seguretat sanitària per assistir a l’acte cal fer reserva prèvia a l’adreça electrònica secretaria@acgranollers.cat o trucar al telèfon 93 861 55 98, i deixar constància del nom, cognoms i telèfon personal.

Com arribar-hi