Centre d’Estudis de Granollers

L’ensenyament públic als municipis del Vallès Oriental a l’època Moderna

Ponència a càrrec de Xevi Camprubí (UAB)

Dimecres 30 de setembre / 19.30 h

Sala d'actes del Museu de Granollers

Share Button

A la Catalunya moderna l’aprenentatge de llegir i escriure gaudia de gran consideració. A partir del segle XVI, la majoria de pobles i ciutats van optar per contractar mestres per ensenyar als nens, que eren pagats amb diners públics. D’igual forma, al Vallès Oriental, des de Granollers fins als llocs més petits, els municipis també disposaven de mestres de minyons. En aquesta ponencia, que presenta els primers resultats de la Borsa d’estudi 20è Memorial Joan Camps, es mostra l’abast de l’alfabetització al Vallès Oriental durant l’època Moderna, posant de relleu que les zones rurals no estaven tan endarrerides culturalment com es pressuposa. Tanmateix, en el segle XVIII, la imposició del règim absolutista borbònic, l’augment demogràfic, la desmesurada pressió fiscal sobre els municipis i la conversió dels petits artesans en obrers, van fer que l’ensenyament públic iniciés un procés de regressió, cosa que explica que al segle XIX el nivell d’analfabetisme fos molt elevat.

Xevi Camprubí (Tona, 1965) és professor d’història moderna a la Universitat Autònoma de Barcelona. Llicenciat en periodisme i en comunicació audiovisual per aquesta universitat, es va doctorar en Història l’any 2014 a la Universitat de Barcelona, amb la tesi titulada  L’impressor Rafael Figueró (1642-1726) i la premsa a la Catalunya del seu temps. Com a periodista ha treballat al diari Avui i al setmanari d’actualitat El Temps. Ha col·laborat també a la revista de divulgació històrica Sàpiens. L’any 1918 va obtener la Borsa d’Estudi Memorial Joan Camps per el seu projecte de recerca sobre “L’ensenyament pública a Granollers i comarca entre els segles XVI i XIX”. Altres reconeixements que ha rebut són la beca de la Fundació Noguera (2014), que va permetre la publicació de la seva tesi, el premi Ferran Soldevila (2014), el Premi Claustre de Doctors de la Universitat de Barcelona (2016), el Premi Crítica Serra d’Or de recerca en Humanitats (2019) i el Premi Plana de Vic (2019). És també autor dels llibres La premsa a Catalunya durant la Guerra de Successió (PUV, 2016) i La revolució de la impremta. La contribució de la tipografia al desenvolupament de la Catalunya moderna (Afers, 2020).

En aquest acte es presentarà el número 24 de la revista Ponències. Els socis del Centre d’Estudis podran recollir el seu exemplar. També tindrà lloc el lliurament del 15è Premi Camí Ral de treballs de recerca de batxillerat sobre el Vallès Oriental que atorga el Centre d’Estudis de Granollers.

Degut a les noves mesures de seguretat sanitària per assistir a l’acte cal fer reserva prèvia a l’adreça electrònica secretaria@acgranollers.cat o trucar al telèfon 93 861 55 98, i deixar constància del nom, cognoms i telèfon personal.

Com arribar-hi