Centre d’Estudis de Granollers

La prosa de Màrius Torres

Presentació del llibre a càrrec dels autors Jordi Julià i Pere Ballart (UAB)

Dijous 28 de setembre / 19.30 h

Llibreria La Gralla

Share Button

Màrius-Torres

Màrius Torres (Lleida 1910 – Puig d’Olena, Sant Quirze Safaja 1942), metge i escriptor, és conegut fonamentalment per un únic llibre, Poesies (1947) aparegut a Mèxic en un volum pòstum curat pel seu amic Joan Sales. Les dissortades circumstàncies de la seva biografia (la tuberculosi, el confinament al sanatori, la prematura mort) redoblen l’efecte de la seva lírica personalíssima, d’una noblesa de to i un simbolisme exquisits. Però estimar Torres només pels seus poemes és no valorar com cal la seva obra. 

La prosa de Màrius Torres vol ajudar a oferir per fi una visió prou completa de tot allò que, a banda de la poesia i en bona part a Puig d’Olena, va escriure l’autor. Reclòs al sanatori durant la Guerra Civil i el primer franquisme, Torres, tot escrivint contra l’adversitat històrica i personal, va practicar la prosa dels gèneres més diversos: articles, dietaris, notes, cartes, retrats i narracions. Aquest volum, que és el resultat de la Borsa d’estudi XVI Memorial Joan Camps, és el millor argument per defensar quin pensador i prosista de primer ordre va ser també el nostre poeta: algú que, des d’un indret solitari, aparentment aïllat de la guerra i del món, va mantenir-se fidel, a través dels seus textos, a un projecte de vida, a un concepte de bellesa i a una idea de govern i de país. 

Pere Ballart (Barcelona 1964) i Jordi Julià (Sant Celoni 1972) són professors de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva comuna dedicació a l’assaig crític sobre la literatura contemporània ha anat donant el fruit d’un bon nombre de títols remarcables i objecte de distincions nacionals i internacionals, mentre que la passió compartida per Màrius Torres i el desig d’estudiar i divulgar-ne l’obra els ha convertit en editors de les seves traduccions (Versions de poesia europea, 2010) i d’una antologia temàtica del seu pensament polític, moral i literari (Les coses tal com són, 2011). El seu estudi sobre la prosa de Màrius Torres va obtenir el XVI Memorial Joan Camps que atorga l’Associació Cultural, a través del Centre d’Estudis de Granollers i en conveni amb l’Ajuntament de Granollers.

Com arribar-hi