Centre d’Estudis de Granollers

La cacera de bruixes al Vallès (1619)

Ponència a càrrec d’Agustí Alcoberro (Universitat de Barcelona)

Dimecres 15 maig / 20 h

Sala d'actes del Museu de Granollers

Share Button

Cacera-Bruixes

La cacera de bruixes és un fenomen molt comú a Europa durant els segles XVI i XVII. A Catalunya, el fenomen va afectar molt especialment les comarques centrals (Bages, Osona, Moianès i Vallès) i el comtat del Rosselló, i es va radicalitzar després de les grans llevantades de la tardor de 1617, l’Any del Diluvi, de què es va culpar les bruixes, i un informe inquisitorial de 1621 parlava ja de més de mil execucions. Al Vallès, tot i que s’han documentat processos anteriors que en general van acabar sense víctimes, la cacera de bruixes es va generalitzar entre maig de 1619 i juny de 1620. La repressió va afectar un gran nombre de viles i llocs, com ara Caldes de Montbui (amb 12 execucions), Granollers (10) i Terrassa (5). Aquesta ponència ens aproximarà als processos de persecució de bruixes realitzats per tribunals locals i baronials del Vallès el 1619.

Agustí Alcoberro (Pals, 1958) és professor d’Història Moderna a la Universitat de Barcelona. Les seves principals línies de recerca són l’humanisme i el Renaixement, la Guerra de Successió i el seu exili, i la cacera de bruixes.

En aquest acte del Centre d’Estudis de Granollers es presentarà la revista Ponències corresponent al curs anterior. Els socis assistents podran recollir el seu exemplar. 

Com arribar-hi