Centre d’Estudis de Granollers

Els deutes dels propietaris

L’impacte de la crisi agrària de finals del s. XIX al Vallès

Ponència a càrrec de Ricard Garcia Orallo (Universitat de Girona)

Dijous 19 d’octubre / 20 h

Museu de Granollers

Share Button

Ponència-Propietaris-Centre-Estudis-Web

Durant l’últim terç del segle XIX, diversos factors incidiren negativament sobre l’economia de les explotacions agràries catalanes. L’evolució descendent dels preus dels principals productes agrícoles i l’expansió de la plaga fil·loxèrica, entre altres elements, van estar al darrere de la profunda crisi experimentada pel món rural. Un dels símptomes d’aquella conjuntura va ser la multiplicació dels judicis executius per deutes impagats, els quals solien concloure amb la subhasta pública dels patrimonis dels deutors. A partir de la quantificació i l’anàlisi d’aquestes subhastes, aquesta ponència pretén avaluar l’impacte de la crisi agrària sobre els municipis que conformen l’actual comarca del Vallès Oriental.

Després d’una primera exposició de les dades obtingudes, l’estudi es centra en l’anàlisi dels principals patrimonis rústics que varen ser posats a la venda. D’aquesta manera es fan evidents alguns dels trets característics de l’economia comarcal i de les relacions socials al voltant de les quals girava, així com les transformacions socials i econòmiques experimentades pel món rural durant aquell període.

Ricard Garcia Orallo és doctor en Història per la Universitat de Girona i professor a la mateixa universitat, així com també professor col·laborador d’ESADE-Universitat Ramon Llull. Ha publicat diversos articles en revistes especialitzades, com ara Historia Agraria, Revista de Historia Económica i Estudis d’Història Agrària. També ha col·laborat en obres col·lectives sobre les conseqüències a Catalunya de la crisi agrària del final del segle XIX i sobre els mercats de terra i capital en l’àmbit rural. El 2011 va obtenir el Premi de Recerca Dr. Joan Mercader, fruit del qual és la publicació del llibre La terra a subhasta. Crisi, endeutament i despossessió al món rural català de finals del segle XIX (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2015).

Amb el suport de 
Logo_IRMU

Com arribar-hi