Centre d’Estudis de Granollers

El BM Granollers i l’esport femení

Ponència a càrrec de Gemma Barbany, Lambert Botey i Andrea de la Torre

Cinema Edison

Share Button

En el marc del 75è aniversari del BM Granollers, aquesta ponència es vol centrar en el paper de l’esport femení en el club i molt especialment en la trajectòria de l’equip femení de handbol, des dels seus orígens fins al moment actual en què, ja molt consolidat, juga en la Divisió d’Honor Femenina. Una primera etapa d’aquest equip es va iniciar en uns jocs esportius de l’any 1967 i, encara que fou molt curta, va arribar a guanyar un Campionat de Catalunya (temporada 1968-69). Una segona etapa, de més llarga durada, s’inicià l’any 1976 i va comptar amb una expedició a Partille (Suècia), que pot ser considerat un precedent de la Granollers Cup. La ponència, centrada en els orígens i la trajectòria de l’equip femení del BM Granollers, tractarà per extensió altres aspectes relacionats, com ara la Granollers Cup, els valors i la importància de la formació dins el club i la situació actual dels equips femenins en les diferents categories.

Gemma Barbany Grau (Granollers,1961) és professora d’educació física i esports, i te el títol d’entrenadora nacional d’handbol. Filla del jugador i cofundador del BM Granollers Joan Barbany Pujol, va ser una de les impulsores de l’equip de handbol femení del BMGranollers i jugadora del mateix (1976-1985). Després va ser entrenadora de diferents categories infantils i juvenils femenines (1986 – 1989) i actualment segueix col·laborant en el club com a mare de quatre fills que en són jugadors i jugadores.

Lambert Botey Prat (Granollers, 1951) és escriptor i cineasta. Membre de l’Associació Cultural de Granollers i del Cinema Edison, ha publicat amb Jordina Medalla diversos treballs sobre la història del cinema al Vallès Oriental, a més de novel·les i llibres de poesia, i ha dirigit curtmetratges  de ficció i alguns documentals. Fill d’Emili Botey Alsina, que va ser president del BM Granollers (1955-1969), de ben petit va viure l’handbol a l’ambient familiar. Fidel seguidor del KH7 BM Granollers, ha escrit per a El 9 Nou alguns articles dedicats al handbol i molt especialment a l’equip femení.

Andrea de la Torre Pérez (Valldoreix, 1990) és educadora física i esportista professional. Ha jugat a handbol des que tenia 8 anys. Ha format part de la plantilla del primer equip femení del BM Granollers (2012-2019) i des del 2019 juga a la lliga francesa. Va debutar amb la selecció espanyola absoluta als Jocs del Mediterrani de 2018 a Tarragona, on aconseguí la medalla d’or, i també va participar al torneig internacional TIE de 2019. Actualment està cursant un doctorat d’esport i gènere sobre l’handbol en l’altra competició a l’INEFC de Barcelona.

Com arribar-hi