Centre d’Estudis de Granollers

Canvis en la fauna vertebrada del Vallès Oriental: extinció, retorn i nouvinguts

Ponència a càrrec de Jordi Ruiz-Olmo

Dijous 24 maig / 20 h

Museu de Granollers

Share Button

Canvis-fauna

El Vallès Oriental és una comarca ubicada entre els massissos del Montseny i el Montnegre, i els seus contraforts. Recorreguda per les conques del Besòs i de la Tordera, es troba en el límit de la Catalunya seca i la Catalunya humida, entre la Catalunya mediterrània i l’eurosiberiana. La comunitat natural de fauna vertebrada (mamífers, ocells, peixos, rèptils, amfibis i peixos) té unes característiques pròpies d’aquesta zona de transició, i de les dues conques hidrogràfiques petites que desemboquen molt ràpidament a la mar Mediterrània. La urbanització d’aquest territori, el desenvolupament industrial i les activitats humanes en general, van afectar la fauna de la comarca d’una forma severa. Moltes espècies es van extingir o van esdevenir rareses a partir de la meitat del segle XX; en alguns casos, fins i tot abans, durant els segles XVII, XVIII i XIX. Aquesta ponència analitza els canvis en l’estructura de les comunitats d’aquests grups al llarg del temps, tot incidint en les extincions, la recuperació o el retorn de determinades espècies, i també el cas de les espècies invasores. Tractarem el cas de la llúdriga, del cabirol, del gat salvatge, dels ocells aquàtics, del barb o de la tortuga de rierol, entre d’altres i, fins i tot, analitzarem les dades aïllades del llop. Però també ens detindrem en el cas de porcs vietnamites, visons americans, faisans, becs de corall o tortugues de Florida.

Jordi Ruiz-Olmo és doctor en biologia per la Universitat de Barcelona (1995). Va iniciar les seves activitats al Departament de Biologia Animal de la Universitat de Barcelona (1985-1995). Funcionari de la Generalitat de Catalunya des del 1987, ha estat cap de la Secció d’Activitats Cinegètiques i Piscícoles (1993-1998) i cap del Servei de Protecció i Gestió de la Fauna i Cap del Servei de Biodiversitat i Animals de Companyia (1998-2013), i des de 2013 és subdirector general en temes de gestió de fauna del Departament d’Agricultura de la Generalitat. Ha coordinat cinc programes europeus LIFE sobre conservació de l’os bru, el visó europeu, el trencalòs, la gavina corsa i la nàiada o el musclo de l’Ebre. Un dels treballs de més ampli abast va ser la participació en la coordinació del disseny i la tramitació de la xarxa europea d’espais protegits Natura 2000. Actualment treballa en temes de conflictes de fauna i diverses activitats humanes, i en gestió cinegètica i piscícola. Ha escrit diversos llibres (sobre mamífers de Catalunya, llúdrigues i visons, i la natura de Catalunya), ha participat en diverses enciclopèdies (Història natural dels Països Catalans, Biosfera) i és autor de més d’un centenar d’articles científics i de divulgació sobre diverses espècies de mamífers, ocells, peixos, contaminació, conservació i gestió de fauna en revistes d’una quinzena de països. 

En aquest primer acte del Centre d’Estudis de Granollers es presentarà la revista Ponències corresponent al curs anterior. Els socis assistents podran recollir-ne un exemplar. També tindrà lloc el lliurament del 13è Premi Camí Ral de treballs de recerca de batxillerat sobre el Vallès Oriental que atorga el Centre d’Estudis de Granollers.

Com arribar-hi